Våren på gång!

22.02.2023

   För 170 år sedan befann sig fregatten Eugenie och dess besättning i södra Oceanien på väg mot Kapstaden. Vid dags datum, 22 februari 1853, var man nära Kokosöarna (Keeling Islands) som man sen ankrade vid under en dag. Solen stekte obarmhärtigt och temperaturen låg på runt 35 grader under deras besök. Det var här som botanist Andersson blev så illa bränd av solen att han fick ligga till sängs nästan hela vägen till Kapstaden. Här i Ystad 170 år senare ligger temperaturen på 4 - 5 grader och molnen dominerar. Någon snö har vi knappt fått under vintern, och nu i slutet av februari märks vårtecknen tydligt. Framförallt fåglarnas kvitter får en att drömma om en tidig vår.

   Nu i februari släpps äntligen en andra upplaga av Vår bragd, tillsammans med en e-bok. Mitt stora mål med min bok har alltså nu uppnåtts, en andra upplaga! Efter alla års arbete med forskning och skrivande känns detta som det viktigaste erkännandet. Men även min artikel om världsomseglingen i nummer 2/2023 av Populär historia känns omtumlande, liksom den första riktiga recension jag fick i slutet av 2022. Professor emeritus vid Uppsala universitet Harald Runblom skrev då en positiv recension av min bok. Slutorden i recensionen var - "välskrivet, kunskapsrikt, underhållande".

   Under våren hoppas jag att min seglats går vidare med föreläsningar och andra uppdrag. Ännu så länge har det endast blivit en föreläsning, då i Karlskrona, men det taggade mig för en fortsättning. Som lärare i 30 år har man lärt sig att ingen lektion är den andra lik, och samma sak är det med föreläsningar. I förberedelserna får man tänka på vilka det är som lyssnar och anpassa innehållet efter det. Det viktigaste av allt är att man är avslappnad, flexibel och öppen för intressanta och utmanande frågor. Jag är redo!