Sommaren med "Vår bragd"

31.07.2022

   Sommaren 2022 har vädermässigt varit lite upp och och ner. Vissa dagar var det över 30 grader, medan de flesta dagarna efter midsommar var blåsiga och kyliga. Lite då och då under sommaren har jag fortsatt med marknadsföringen kring boken. Här kommer en sammanfattning.     

   Sakta men säkert sprids min bok som i cirklar. Först var det vänner och kolleger, sen köpte olika bibliotek in boken, olika föreningar i framförallt Blekinge visade intresse och vidare visade även vissa bokhandlare intresse. Jag har i marknadsföringssyfte sedan i våras skickat runt 100 mail till tidningar, bibliotek och museum, men oftast svarar väldigt få. Det handlar säkert om att man får in massor av mail i olika syften och inkorgen blir snabbt full, och sen blir mailet liggande. Jag har därför nu i sommar börjat gå fysiskt till bokhandlare i Skåne. Ett mycket bra sätt att visa upp sig. De får boken och kan prata en stund med mig, och får en bild av vem jag är. Jag har gjort detta hittills i Ystad, Simrishamn, Malmö och Lund. Störst intresse med ganska långt samtal blev det med Akademibokhandeln på Triangeln i Malmö och på Arken i Lund (säljer mest religiös litteratur men även annat). Planen är att fortsätta med besök även i Helsingborg och Kristianstad.   

   Artikeln i Ystads Allehanda blev riktigt bra och fick en del av lokalbefolkningen att få upp ögonen för att jag skrivit denna bok. Eftersom jag varit lärare i 30 år finns det många som vet vem jag är i staden. Besöket på Lundins bokhandel i Karlshamn en vecka före midsommar gav också mersmak. Under de tre timmar jag satt vid ett bord köpte sju personer boken. Det var enligt bokhandeln ett klart bra resultat! En annan bra följd av dagen i Lundins bokhandel var att jag fick kontakt med en kulturredaktör på Blekinge Läns Tidning. Min bok skickades till tidningen i våras men eftersom redaktören inte hittade den fick de ett nytt ex. Förhoppningsvis skriver redaktören något om boken efter semestern. Intresset i Blekinge borde vara stort med tanke på den stora mängd besättningsmän som kom därifrån. Blekinge släktforskarförening har till exempel nyligen köpt in fem ex till sin bokhandel.   

   Jag har fått beröm för boken från olika håll, att den är välskriven och intressant. Det är i längden det bästa betyg man kan få. En förmiddag för ungefär tio dagar sedan ringde det på min telefon. Det var en okänd person i luren, men jag märkte direkt vad det handlade om när han frågade om det var jag som skrivit Vår bragd. Mannen i luren ville bara prata av sig, som han sade. Han hade nästan sträckläst min bok, och dessutom var en av besättningsmännen en förfader till honom! Ett mycket trevligt telefonsamtal!

Efter semestern och sommaren kan följande eventuellt vara på gång.

  • Bokens 300 första ex kan ta slut. En andra tryckning kan bli av.
  • Det kan bli aktuellt med en e-bok.

  • Föreläsning på Ystads och Karlshamns bibliotek.
  • En artikel i "Populär historia".


Fyra månader efter boksläppet rullar det fortsatt på bra. Det mesta känns bara positivt!