Sol, vind och vatten

24.07.2023

   Sommarvädret i år lyser ganska mycket med sin frånvaro. Det är sol lite då och då och temperaturen går ibland upp mot 20 grader, men det är också mycket moln och regn. Temperaturer upp mot 25 – 30 grader har vi bara upplevt under någon enstaka dag hittills. I maj hade Sverige mycket lite regn och temperaturen var högre än normalt, men efter midsommar har det blivit sämre. Vissa prognoser tydde på en het sommar som 2018 men nu när augusti närmar sig ser den prognosen svår ut att uppnå.

   Ska vi jämföra med vädret under världsomseglingen hade de hela spektrumet av väder under sina två år på haven. I tropikerna hade de samma väder som de nu har i södra Europa med temperaturer upp mot 40 grader. Den fuktiga luft som fanns framförallt på vägen mellan Kina och Indonesien i början av 1853 var pressande, vilket beskrivs i brev och dagböcker. Seglatsen över Stilla havet innebar också höga temperaturer men luften var inte lika fuktig som den blev senare.

   Ett pressande väder åt andra hållet märktes bland annat i San Francisco, dit man kom i slutet av juli 1852. När fregatten seglade in i bukten framför staden var temperaturen lite över 10 grader och en fuktig dimma täckte vattenytan. Bara lite mer än en månad tidigare hade man seglat norrut från Galapagosöarna och mot Panama, och då hade man definitivt inte på sig de pälsar man drog på sig utanför San Francisco. Men vädret utanför den amerikanska västkusten var inget emot det inne i Magellan sund sex månader tidigare. Då låg temperaturen på fyra grader, alltmedan vinden tog i och dimman låg tät. Burr!!

   Genomsnittligt väder för de 344 männen på världsomsegling var uppehåll med lätt molnighet och 18 – 22 grader, alltså precis som sommaren 2023 än så länge 😊

   Angående min boks väg framåt har sommaren varit ganska lugn. Just ungefär vid denna tid ska alla tryckta böcker vara redo att skickas till Kulturrådet i Stockholm. De ska sen skickas vidare ut till alla bibliotek. Lagom till midsommar var min artikel i tidskriften Ale insatt. Jag kände mig nöjd, och likaledes var en man som hörde av sig i veckan. Han tackade för en bra artikel och informerade om att läkaren Hjalmar Kinberg hade sina rötter i en känd Karlskronasläkt. Denne man var styrelsemedlem i släktföreningen och skulle skriva om Kinberg och världsomseglingen i deras medlemsblad. Sakta men säkert blir min forskning och bok känd i fler lager. Det bådar gott för året framåt.

   Jag själv har fortsatt med marknadsföringen och satsat på de föreningar, bokhandlare m.fl som inte svarat tidigare på mina mail. Till slut fick jag i början av sommaren kontakt med Sjöofficerssällskapet i Karlskrona, och planen är en föreläsning för detta sällskap till hösten. Denna vecka åker jag iväg till Småland ett par dagar och på vägen upp tänkte jag besöka bland annat Sölvesborg och Karlshamn. Där finns några bokhandlare/bibliotek jag inte kommit i kontakt med tidigare. Nu tänkte jag bara gå in och presentera mig med min bok i handen. Det lyckades ganska bra förra sommaren i Malmö/Lund/Kristianstad, så det är bara att köra på och hoppas på det bästa! 


Fotot taget i Karlskrona sommaren 2020. Molnen är som denna sommar, mörka :-)