Snart sommar!

15.05.2021

Lägesrapport maj 2021

- Mitt förslag till omslag är klart! Både motiv till fram- och baksida är bestämt, men sen får jag se vad förlaget säger om det hela. De kan ju komma med ett annat bra förslag. Jag har också andra motiv i rockärmen att ta fram. Processen med omslaget är för tillfället alltså lagt till handlingarna. Till slut snurrade det runt i skallen med alla möjliga förslag. Då är det dags att låta det vila en tid, låta det gro.

- Efter förslag från en god vän har en grafiker färglagt ett foto på världsomseglingens chef. Det färdiga resultatet ser verkligen levande ut! Det kolorerade fotot ska naturligtvis finnas på bokens framsida. Alla foton från den tiden var svartvita, och det gör inte riktigt rättvisa till den bild man vill ha av kläder och hårfärg och andra detaljer. Detta förslag om att kolorera kommendörkapten Virgin var därför en gudagåva!

- Den senaste månaden har jag gjort både ett personregister och ett plats- och ortregister. Puh! Det var utan tvekan ett hästjobb att gå igenom hela manuset och skriva upp alla namn och orter jag nämnt. Men nu är allting klart för att i slutskedet föra in sidnummer från slutmanuset. Vissa av de platser och orter jag nämnt i boken gav dock en del huvudbry, då de bytt namn sedan 1850-talet. Jag lyckades hitta moderna namn för de allra flesta, men kring några enstaka fick jag faktiskt ge upp. Ett exempel är Watch Cape som var en plats nära Magellans sund där man sökte efter en lots att ta fregatten genom sundet. Ingen lots hittades, och namnet Watch Cape finns inte heller i någon karta eller någonstans på nätet. Platsen fick helt enkelt utgå ur boken!

- Nu är det i mitten av maj, och då är det inte långt kvar till dess jag och min redaktör ska börja arbeta med slutmanuset. Sen kommer även de sista besluten om val av bilder och omslag. Hela denna process startar under sommaren och ska bli så häftig och kreativ! Nu är det maj, snart är sommaren här. Nu kör vi!