Prinsessan Eugénie

15.06.2021

   Medan jag väntar på sommarens redigeringsarbete tänkte jag i denna blogg skriva om namnet på fregatten som seglade jorden runt. Varför kallades fartyget för Eugenie? Bakgrunden finns i det svenska kungahuset. Fregatten var uppkallad efter prinsessan Eugénie av Sverige. Hon var dotter till kung Oscar I och drottning Josefina, och hade dopnamnen Charlotta Eugenia Augusta Amalia Albertina. Officiellt var hennes namn alltså Eugenia men kallades Eugénie. Hon föddes 1830 som fjärde barn i familjen Bernadotte. Alla hennes syskon var bröder (Karl, Gustaf, Oscar och August). Den hon umgicks med mest var prins Gustaf (sångarprinsen). De hade samma intressen av musik och konst, och prinsessan Eugénie skrev både litterära texter och musikaliska stycken.

   Prinsessan Eugénie var sjuklig under större delen av sitt liv, och blev därav intresserad av sjukvård. Hon lät uppföra Eugeniahemmet i Stockholm för obotligt sjuka barn. Själv dog prinsessan 1889, 58 år gammal.

   Fregatten Eugenie blev färdigbyggd och sjösattes 1844, när prinsessan alltså var 14 år gammal. Som ni ser så har inte fartygets namn en apostrof som i prinsessans namn, och uttalas därför med betoning på bokstaven i. Fregatten var fregatt i drygt 30 år innan hon blev klassad som korvett. Vid runt 45 års ålder byggdes hon om och blev logementsfartyg vid Skeppsholmen i Stockholm. Där fick hon ligga i godan ro tills 1919 då hon såldes till skrotning.

   I sommar kommer ni att få info kring hur processen går med förlaget. Det kan gå långsamt, men det kan också gå snabbt 😊