TIFF

11.12.2020

   TIFF - vad är det? För första gången någonsin fick jag i våras höra talas om just begreppet TIFF. Det var då som jag på allvar började höra mig för hur foton och bilder till min kommande bok skulle bli så bra som möjligt i tryck. Då kom förkortningen TIFF upp! Det betyder Tagged Image File Format och är det mest högupplösta filformatet för foton som finns. Vad jag kunde läsa mig till var att vanliga foton i JPEG-format (Joint Photographic Experts Group) kan bli hyfsade i tryck, men att TIFF utan tvekan var att föredra. 

   Framförallt nu under hösten, när kontrakt med förlag blivit klart, har jag fått litografier och fotografier avfotograferade till just TIFF. Det har till exempel handlat om fina litografier från Kungliga biblioteket och fotografier från riksarkivet och krigsarkivet. Dessutom har min bror som är fotograf hjälpt till med fotografering till TIFF med kartor och annat material. 

   Fotografiet ni ser tog jag själv med en enkel digitalkamera sommaren 2011. Herrgården heter Hermanstorp och ligger några mil söder om Växjö. Denna herrgård köpte chefen på Eugenie, konteramiral Virgin, 1865 för att han och hustrun skulle få lugn och ro under sina sista år. Stadslivet i Karlskrona som varit deras hem i runt 30 år lockade inte länge. Detta foto från 2011 är ett av de foton som min bror nu överfört till TIFF. Om det sen blir en illustration i boken är än så länge oklart. Eftersom jag nu har väldigt många illustrationer på förslag i just formatet TIFF blir det svårt att välja. Alla litografier, målningar, porträtt, kartor och övriga fotografier kan ju inte få plats!