Jag vill träffa dig! Del 1

22.10.2020

Jag vill träffa dig båtsman Drabant! Du var en man som gick andra vägar än dina båtsmanskolleger under världsomseglingen, och det är det som gör det så spännande att kunna ställa några frågor till dig om seglatsen och livet därefter. Du hette Bengt Åkesson Drabant och kom från Mjällby i Blekinge, och var vid avsegling 1851 23 år gammal. 1850 gifte du dig med Bengta. Redan två år innan hade ni fått ert första barn, och en till skulle komma innan du åkte iväg med fregatten Eugenie.

Under världsomseglingen var du naturligtvis båtsman, men också zoolog Hjalmar Kinbergs medhjälpare iland. Du hjälpte till med att fånga in djur och insekter, och var säkert med om både härliga och otäcka händelser under dessa expeditioner. Det häftiga med dig Bengt Drabant var att du till skillnad från dina kolleger sparade din lön. Många andra spelade bort sina pengar, och andra förslösade dem på sprit och kvinnor. Det var ju många som gick iland under permissionerna och grupptrycket var säkert stort. Hur fick du kraften att stå emot? Var du inte frestad någon gång? Din belöning blev att du sen hade råd att utvandra, för det gjorde du med din familj redan 1854! Detta år i mars tar du avsked från din tjänst och beger dig över Atlanten till USA. Där blir du och familjen sen kvar hela livet. Hur var känslan att utvandra mindre en ett år efter Eugenies hemkomst? Spänning? Oro? Eufori?

Jag har faktiskt ytterligare några frågor till dig Bengt Drabant, eller John Brown som du kallade dig sen i Minnesota. Blev du inte avskräckt av Eugenies besök i San Francisco med sitt kaos, eller var det kanske där du tog beslutet att emigrera? Hur var det att jobba med läkare och zoolog Kinberg? Var han en tuff chef under expeditionerna eller snäll och hjälpsam?

Du dog 1907 i Stockholm county, Minnesota. Dina barn och barnbarn behöll namnet Brown.