Bara drömmar

10.04.2021

Money, money, money. Must be funny. In the rich man's world. ABBA:s klassiker är utgångspunkten för denna blogg.

   Att ge ut en bok är inte gratis. För en okänd författare som mig läggs ett stort ansvar för finansieringen. Det är egentligen inget konstigt med det. Förlaget vet ingenting om hur försäljningen kan gå eftersom jag är en ny författare, och måste ha vissa ekonomiska garantier. Men i vågskålen finns naturligtvis också något positivt, nämligen att förlaget efter genomläsning av min bok trots allt vill satsa på den. Mina utgifter för denna bok är framförallt en investering för framtiden, inför framtida böcker!

   För att delvis finansiera utgifterna för boken har jag under hösten och vintern letat, sökt och läst instruktioner till olika stipendier som delas ut. Till dags datum har jag hittills sökt nio stipendier, och till sensommaren och hösten blir det ytterligare ett par. Det är mycket ovanligt att få pengar från alla man söker bidrag av, och det har också visat sig än så länge för mig. Jag har fått svar från tre fonder/stiftelser och det har hittills blivit två nej och ett ja för bidrag till tryckning och andra utgifter. Det senaste stipendiet jag sökte var lite högtidligt att söka eftersom det kommer från det svenska kungahuset. Sedan många år finns Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur. Gustav VI Adolf var en kung som verkligen var intresserad av kultur, konst och historia. Kungen blev en stor kännare av kinesisk konst, och var själv aktivt med i flera arkeologiska utgrävningar bland annat i Italien.

   Det finns ju även chans till inkomster från själva försäljningen efterhand, men hur det blir med det står bara skrivet i stjärnorna. Och ärligt talat, ger jag inte ut boken för att tjäna pengar. Det handlar mest om att få ett avslut efter många års hårt arbete. Belöningen för mig är att boken överhuvudtaget ges ut, och att den kommer att ligga där i bokhandeln framåt hösten. Det känns både märkligt och fantastiskt.

Men det är fritt att drömma, och då kan man lyssna på Pink Floyds Money.

Grab that cash with both hands and make a stash. New car, caviar, four star daydream. Think I'll buy me a football team.

Det finns kanske ändå till slut pengar över för mig att köpa lite vin och god mat, kanske en ny bil, eller ett hus eller varför inte en resa jorden runt :-)